Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da 7214 Sayılı Kanun ile Yapılan Değişikliklerin Rekabet Politikası Açısından Değerlendirilmesi I: Kanun’daki Temel Kavramlar ve Haksız Ticari Uygulamalar

Author :  

Year-Number: 2023-245 (MAYIS)
Yayımlanma Tarihi: 2023-04-25 13:42:40.0
Language : Türkçe
Konu : Ticaret Hukuku
Number of pages: 1
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, 7214 sayılı Kanun’la birlikte önemli bir değişikliğe tabi tutulmuştur. Değişikliğin temel gerekçesi, dijital platformların ekonomik açıdan güçlenmesi ve bunun tekelleşme riskine yol açmasıdır. Dolayısıyla Kanun değişikliği tekelleşme riskini kontrol ederek, dijital piyasaları rekabetçi hale getirme amacını taşımaktadır. Bu amaca yönelik olarak bir taraftan pazaryerindeki satıcılar karşısındaki asimetrik ekonomik gücünü törpülemek için haksız ticari uygulamalar yasaklanmış; diğer yandan piyasaların daha rekabetçi olması için platformlara bazı yükümlülükler getirilmiştir. Bu anlamda Kanun’un temel muhatabının dijital platformlar olduğunu söylemek yanlış olmaz. Kanun aynı zamanda yükümlülüklerin uygulandığı süjeleri (ETAHS ve ETHS) müstakil olarak tanımlamış ve ekonomik bütünlük, net işlem hacmi gibi bazı özgün kavramlara yer vermiştir. Haksız ticari uygulamalar, platform (ETAHS) ile satıcı (ETHS) arasındaki ekonomik ilişkide, satıcı aleyhine açık biçimde ölçüsüz sözleşme hükümlerine yer vermek veya fiili davranışlarda bulunmak şeklinde tanımlanabilir. Bu tür hüküm ve eylemlerin yasaklanması ile, tek taraflı hazırlanan sözleşmelerde satıcıların menfaatleri, platformların takdirine bırakılmamakta, Kanun ve Yönetmelik, doğrudan satıcıların menfaatlerini himaye eden sözleşme hükümlerine yer vermektedir. Bu sayede daha adil ve rekabetçi bir ilişki kurulması mümkün olmakta ve bu platformlar arası rekabeti de arttırmaktadır. Kanun her ne kadar haksız ticari uygulama kavramını kullanıyorsa da, aslında buradaki hukuki müdahale genel işlem koşulları denetimi ile büyük paralellik arz etmektedir.  

Keywords

Abstract

The Law on the Regulation of Electronic Commerce has undergone a significant amendment with the Law No. 7214. The main reason for the amendment is to control the risks associated with the increasing economic power of digital platforms. Therefore, the Amendment aims to foster competition in digital markets by controlling the monopolistic behavior. To that aim, on the one hand, unfair commercial practices were prohibited to curtail its asymmetrical economic power against the sellers in the marketplace; on the other hand, new obligations have been imposed on the platforms in order to make the markets more competitive. As the Law has recently been come into force, the purpose of this article to is to introduce the basics of the new Law and to analyze the concept of unfair commercial practices. The new concepts, i.e, economic whole, net transaction volume, electronic trade service provider, though decisive in the application of new Law, may create uncertainty in legal practice. The Law prohibits unfair commercial practices, which can be defined as implementing evidently asymmetric contractual clauses against the sellers operating in the platform. By prohibiting such provisions, the interests of the sellers are directly protected by the law and are not left to the discretion of the platforms. In this way, it is possible to establish a more fair and competitive relationship, and this in turn may foster the competition between platforms.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics